Menu

Huitinga Groep

Afweersysteem van de hersenen in kaart gebracht

Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut en Amsterdam UMC hebben in kaart gebracht hoe T-cellen de hersenen langdurig kunnen beschermen tegen schadelijke virussen. De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, zijn belangrijk voor het onderzoeken van de rol van het afweersysteem bij verschillende hersenziektes.

Afweersysteem

Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen infecties en kanker. De zogenoemde T-cellen spelen hierin de sleutelrol. Als T-cellen niet goed zijn afgesteld, kan het leiden tot ontstekingen in onder andere de hersenen. Tot voor kort was er weinig bekend over de eigenschappen van deze cellen in gezonde hersenen. “We hebben nu meer kennis gekregen van de plaats van T-cellen in de hersenen, hoe ze er uitzien, wat ze aan ontstekingsstoffen maken en ook hoe ze onder controle gehouden worden,” zegt onderzoeker en neuroloog in opleiding Joost Smolders.

De onderzoekers hebben twee eiwitten (CTLA-4 en PD-1) gevonden die in grote hoeveelheden op T-cellen zitten. Deze eiwitten, waarvoor aan de ontdekkers dit jaar de Nobelprijs voor Geneeskunde is toegewezen, zijn een belangrijke rem voor T-cellen.

“Als we de normale spelregels beter kennen, waaraan T-cellen in de hersenen zich houden, dan kunnen we begrijpen waarin T-cellen bij hersenziekten hiervan afwijken. Dit kan tot vooruitgang in het begrip en de behandeling van ziekten als multipele sclerose leiden, maar ook bij de behandeling van tumoren in de hersenen.”

Hersendonoren

Met financiële steun van de Stichting MS Research hebben de onderzoekers T-cellen uit hersenweefsel van hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank (NHB) onderzocht. “Voor het begrip van de rol van het afweersysteem in hersenziekten is een donorprogramma als de NHB van cruciaal belang. De kwaliteit van het materiaal maakt uniek onderzoek mogelijk,” aldus Smolders.

 

Delen

Huitinga Groep

De onderzoeksgroep ‘Neuroimmunologie’ onderzoekt de afweer in de hersenen. Daarbij is de focus vooral gericht op multiple sclerose (MS). Bij MS ontstaan ontstekingen die leiden tot afbraak van de isolerende schede, de myeline, rond zenuwuitlopers in de hersenen. Hierdoor geleiden zenuwcellen elektrische prikkels slechter en kunnen mensen met MS neurologische problemen krijgen zoals verlammingen, problemen met praten, zien en denken.

ms lesions

Het team onderzoekt multiple sclerose (MS) in hersenweefsel van hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS). Daarbij onderzoeken ze hoe MS ontstekingen verschillen tussen MS patiënten en hoe deze verschillen samenhangen met geslachtsverschillen, verschil in ziektebeloop, hormonen en erfelijke eigenschappen. Het doel is prognoses bij te verbeteren en meer gerichte therapieën te ontwikkelen.

Daarnaast richt de groep zich op de rol van microgliacellen in het ontstaan van MS ontstekingen. Het doel daarbij is om therapieën te ontwikkelen om het ontstaan van MS ontstekingen te voorkomen en de ziekte te stoppen.

 

Lees meer