Menu

Onderzoeksfaciliteiten

Naast de zeventien onderzoeksgroepen herbergt het Herseninstituut ook nog een aantal onderzoeksfaciliteiten die onze wetenschappers ondersteunen bij het onderzoek.

Het slaaplab

Testpersoon in het slaaplab met een elektroden-cap op zijn hoofd. Het Slaaplab is de plek waar slaapprofessor Eus van Someren en zijn team onderzoek doen naar slapeloosheid. ‘Slapeloosheid wordt vrijwel nergens anders zo uitgebreid onderzocht, met een combinatie van geavanceerde methoden.’
Lees verder ››

 

De Nederlandse hersenbank

De Nederlandse Hersenbank werd in 1985 opgericht door hersenonderzoeker Dick Swaab. “Waarom? Omdat alle scantechnieken de kennis over het brein een boost geven, maar geen alternatief zijn voor onderzoek op menselijk hersenweefsel”. Aldus Inge Huitinga, directeur van de Hersenbank.
Lees verder ››

Proefdierfaciliteit

Een foto van een witte muis in handen met blauwe latex handschoenen

Wetenschappers van het Instituut gebruiken proefdieren voor hun onderzoek, naast methoden die geen dierproeven vergen. Het instituut huisvest zebravisjes, goudvissen, muizen, ratten en resusapen.
Lees verder ››

Strooilicht Lab

Centraal thema van dit lab is het begrijpen hoe een signaal dat ons oog binnenkomt wordt omgezet in het beeld dat we zien. Hoe transparantie van biologische materialen tot stand komt, en hoe gebreken daarin gemeten en begrepen kunnen worden zijn onderzoeksvragen van dit lab.
Lees verder ››