Menu

Huitinga Groep

‘MS Out-of-the-Box Grant’ naar de Nederlandse Hersenbank

Stichting Klimmen tegen MS (MoveS) en Stichting MS Research reikten op 24 oktober de ‘MS Out-of-the-Box Grant’ ter waarde van EUR 100.000,- uit aan Inge Huitinga, directeur van De Nederlandse Hersenbank, voor onderzoek naar het begin van een MS-ontsteking. Huitinga: “Microglia zijn kleine hersencellen die afvalstoffen in de hersenen opruimen. We vermoeden dat microglia clusters, kleine lokale ophopingen van enkele cellen, het eerste stadium van een MS-ontsteking vormen.”

Out-of-the-Box grant MoveS / MS Research

Het unieke aan deze grant is dat vernieuwend (‘Out of the box’) MS onderzoek nu eindelijk kan plaatsvinden. Daarnaast is de toekenning van de grant uniek doordat de definitieve keuze uit vier onderzoeken is gemaakt door de mensen die hebben deelgenomen aan de evenementen van MoveS zoals Klimmen tegen MS en ArenA MoveS.

Stap naar genezing van MS

Thomas Sanders, mede-oprichter van MoveS: “Het onderzoek van dr. Inge Huitinga is veelbelovend omdat het zich richt op de voorfase van MS. We hopen dat het onderzoek indicatoren van de ontwikkeling van MS aan het licht brengt en daarmee een belangrijke stap zet in het genezen en uiteindelijk voorkomen van MS.”

MS Out-of-the-Box grant

2017 is het eerste jaar dat de ‘MS Out-of-the-box Grant’ wordt uitgereikt. De grant is door MoveS in samenwerking met Stichting MS Research in het leven geroepen om vernieuwend onderzoek naar MS mogelijk te maken, met als uiteindelijk doel een MS-vrije wereld. In samenwerking met Stichting MS Research zijn onderzoekers opgeroepen een onderzoeksvoorstel in te dienen voor de grant.

Patiënten aan het woord

Uniek aan de grant is dat de toekenning is geschied door de vele deelnemers aan de evenementen van MoveS. Deelnemers aan Klimmen tegen MS en ArenA MoveS hebben zelf gestemd welk van de vier onderzoeksvoorstellen hen het meest aansprak. Zo krijgen de mensen die direct of indirect getroffen zijn door MS – patiënten en hun naasten- een stem in de reis naar een MS-vrije wereld. Het onderzoek naar microglia clusters kwam als duidelijke favoriet uit de stemming naar voren.
“Deze aanpak is voor ons van groot belang”, zegt Edwin van Wijngaarden, mede-oprichter van MoveS. “Op deze manier geven wij de mensen wie het aangaat, patiënten, familieleden en andere betrokkenen, direct een stem in de eindbestemming van alle donaties, het onderzoek naar een MS-vrije wereld. Zij hebben zich het afgelopen jaar ingezet om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. We zijn er dan ook trots op dat ze zelf kunnen beslissen waar dat geld uiteindelijk naartoe gaat.”

Bron: MS Research

 

Delen

Huitinga Groep

De onderzoeksgroep ‘Neuroimmunologie’ onderzoekt de afweer in de hersenen. Daarbij is de focus vooral gericht op multiple sclerose (MS). Bij MS ontstaan ontstekingen die leiden tot afbraak van de isolerende schede, de myeline, rond zenuwuitlopers in de hersenen. Hierdoor geleiden zenuwcellen elektrische prikkels slechter en kunnen mensen met MS neurologische problemen krijgen zoals verlammingen, problemen met praten, zien en denken.

ms lesions

Het team onderzoekt multiple sclerose (MS) in hersenweefsel van hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS). Daarbij onderzoeken ze hoe MS ontstekingen verschillen tussen MS patiënten en hoe deze verschillen samenhangen met geslachtsverschillen, verschil in ziektebeloop, hormonen en erfelijke eigenschappen. Het doel is prognoses bij te verbeteren en meer gerichte therapieën te ontwikkelen.

Daarnaast richt de groep zich op de rol van microgliacellen in het ontstaan van MS ontstekingen. Het doel daarbij is om therapieën te ontwikkelen om het ontstaan van MS ontstekingen te voorkomen en de ziekte te stoppen.

 

Lees meer