Menu
Portretfoto Chris de Zeeuw

De Zeeuw Groep

Nieuwe publicatie: Postsynaptic plasticity of Purkinje cells in mice is determined by molecular identity

Cerebellar learning is expressed as upbound or downbound changes in simple spike activity of Purkinje cell subpopulations, but the underlying mechanism remains enigmatic. By visualizing murine Purkinje cells with different molecular identities, we demonstrate that the potential for induction of long-term depression is prominent in downbound and minimal in the upbound subpopulation. These differential propensities depend on the expression profile, but not on the synaptic inputs, of the individual Purkinje cell involved, highlighting the functional relevance of intrinsic properties for memory formation.

Bekijk hier het volledige paper in Communications Biology

Delen
Portretfoto Chris de Zeeuw

De Zeeuw Groep

Een van de belangrijkste uitdagingen in de neurowetenschappen is om te ontrafelen hoe het geheugen werkt. De groep van Chris de Zeeuw probeert dit centrale thema te onderzoeken door de signalen van de kleine en de grote hersenen te bestuderen tijdens het aanleren van bewegingen.

In de podcast Master the Mind vertelt Chris de Zeeuw meer over het onderzoek van zijn team naar de kleine hersenen. Luister je mee?

Q & A Lecture chris de zeeuw

Onderzoek naar de kleine hersenen

Chris de Zeeuw vertelt in het kort over zijn onderzoek

 

 

Interview voor Erasmus Studio

Chris de Zeeuw slaagde er – onder meer dankzij nieuwe, zeer nauwkeurige meettechnologie – in om voor het eerst inzichtelijk te maken wat er in de hersenen gebeurt als we een gedachte hebben, ons concentreren of een keuze proberen te maken. Zijn bevindingen (die leidden tot publicaties in Nature en Science Advances) worden alom bejubeld en gezien als een paradigmashift in het hersenonderzoek.

 

Eredoctoraat voor Karl Deisseroth

Prof. Karl Deisseroth ontvangt een eredoctoraat uit handen van Chris de Zeeuw, voor zijn baanbrekende hersenonderzoek. Hij wordt gezien als de grondlegger van de optogenetica, een techniek die het mogelijk maakt om met licht specifieke hersencellen te activeren. Deisseroth kreeg zijn eredoctoraat in het kader van de 108e dies natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) op maandag 8 november met als thema Health, Technology & Society.

Lees meer