Menu

Huitinga Groep

Nina Fransen beste presentatie van jonge wetenschappers op de ECTRIMS

Nina Fransen heeft de prijs voor de beste presentatie van jonge wetenschappers op het ECTRIMS in Stockholm gewonnen! Dit evenement is door meer dan 10.000 mensen bezocht. Gefeliciteerd Nina!

Klik hier om een interview met Nina te bekijken. Hierin legt ze uit dat er bij chronische progressieve MS-patiënten nog steeds actieve ontstekingen worden gevonden. Hier zijn naast microglia ook T-cellen, die aanwezig zijn in de hersenen en niet uit de bloedbaan komen, betrokken. Deze bevindingen kunnen mogelijk resulteren in nieuwe behandelstrategieën.

Delen

Huitinga Groep

De onderzoeksgroep ‘Neuroimmunologie’ onderzoekt de afweer in de hersenen. Daarbij is de focus vooral gericht op multiple sclerose (MS). Bij MS ontstaan ontstekingen die leiden tot afbraak van de isolerende schede, de myeline, rond zenuwuitlopers in de hersenen. Hierdoor geleiden zenuwcellen elektrische prikkels slechter en kunnen mensen met MS neurologische problemen krijgen zoals verlammingen, problemen met praten, zien en denken.

ms lesions

Het team onderzoekt multiple sclerose (MS) in hersenweefsel van hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS). Daarbij onderzoeken ze hoe MS ontstekingen verschillen tussen MS patiënten en hoe deze verschillen samenhangen met geslachtsverschillen, verschil in ziektebeloop, hormonen en erfelijke eigenschappen. Het doel is prognoses bij te verbeteren en meer gerichte therapieën te ontwikkelen.

Daarnaast richt de groep zich op de rol van microgliacellen in het ontstaan van MS ontstekingen. Het doel daarbij is om therapieën te ontwikkelen om het ontstaan van MS ontstekingen te voorkomen en de ziekte te stoppen.

 

Lees meer