Menu

Kalsbeek Groep

Gezien de huidige wereldwijde epidemie van overgewicht en vetzucht is een beter begrip van de hersenmechanismen die verantwoordelijk zijn voor deze verstoring van ons energiemetabolisme van uitermate groot belang om te komen tot een betere strategie voor behandeling en preventie

Het onderzoek van de groep Kalsbeek richt zich op de hersensystemen die het metabolisme, de bloedsomloop en het immuunsysteem aansturen. Om deze mechanismen te kunnen ontrafelen bestuderen ze de biologische klok en hoe die zijn ritmes oplegt aan onze dagelijkse (lichamelijke) gedrag. De centrale vraag is hoe we deze klok kunnen gebruiken om onze gezondheid te verbeteren. Daarbij speelt niet alleen de centrale, daglichtgevoelige klok in onze hersenen een rol, maar zijn ook de zogenoemde perifere klokken in onze organen belangrijk.

De hypothalamus bestuurt de echt belangrijke zaken in het leven, zoals seks en honger, liefde en agressie. Dit ‘primitieve’ hersengebied, midden in het brein gelegen, bestuurt alle aspecten van ons bestaan die van het allergrootste belang zijn maar toch vrijwel ongemerkt passeren. De cellen in de hypothalamus stuurt onze reactie op stress, verwondingen en infecties aan. Het bepaalt ons verlangen naar voedsel en water, en regelt vervolgens hoe we de energie die we tot ons genomen hebben, inzetten. Het gebied zorgt ook voor stabiliteit van bloeddruk, bloedvolume, elektrolytenbalans en lichaamstemperatuur. En niet te vergeten, de hypothalamus legt dagelijkse ritmes aan ons lichaam op, zoals het eten/vasten- en slaap/waakritme. Met andere woorden, de hypothalamus bepaalt ons levensritme. Dat mag misschien wat alledaagser klinken dan de ongrijpbare mysteriën van cognitie, maar let wel, deze zaken zijn van direct en ingrijpend belang voor onze gezondheid en ons welzijn.

Meer weten over de biologische klok en het onderzoek van dit team? Luister dan naar de podcast Master the Mind:

In onderstaande video legt Dries Kalsbeek uit wat zijn onderzoek inhoudt:

Contact