Menu

La Fleur Groep

Wat eten we in welke mate wanneer en waarom? Hoe komt het dat steeds meer mensen obees worden? Er is altijd en overal voedsel beschikbaar, maar waarom willen we dat ook voortdurend opeten? Welke hersenmechanismen spelen daarbij een rol? Kunnen we die op de een of andere manier sturen, door medicatie of gedrag? Vragen die het team van Susanne La Fleur onderzoekt bij proefdieren en bij mensen om obesitas te kunnen begrijpen en bestrijden.

Mensen met obesitas (een BMI van 30 of meer) krijgen vaak te horen dat ze geen wilskracht hebben of lui zijn, maar zo is het niet. Afvallen is voor hen lastig omdat hun hersenen continu verkeerde signalen afgeven. Als duidelijk is op welke manier vet en suiker het brein aanzetten tot (over)consumptie, wordt het op termijn ook mogelijk om die mechanismen te beïnvloeden.

Vet en suiker zijn beide belangrijk voor het functioneren van de hersenen, echter de hersenen hebben geen opslag- of productiecapaciteit en zijn dus afhankelijk van wat er circuleert in de bloedbaan. Door eten te stimuleren kunnen de hersenen voorzien in deze behoefte en daarnaast zijn er verschillende weefsels in het lichaam die voorraden kunnen aanleggen, zoals de lever en vet. Dus door zowel eten als metabolisme van lever en vetweefsel te beïnvloeden kunnen de hersenen zorgen voor voldoende voedingsstoffen.

Door de belangrijke rol die de hersenen spelen in eetgedrag en metabolisme kan het ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van obesitas en suikerziekte. Het is bekend dat bij obesitas de hersenen veranderen, en dit zou goed kunnen door de overvloedige inname van vet en suiker. Aangezien de hersenen ook een belangrijke rol spelen bij het aansturen van glucose metabolisme, kunnen veranderingen in de hersenen ook bijdragen aan de ontwikkeling van suikerziekte.

In de podcast Master the Mind vertelt Susanne la Fleur meer over de invloed van de hersenen op ons eetgedrag. Luister je mee?

Deze onderzoeksgroep maakt deel uit van een groter (pre-)klinisch onderzoeksteam binnen de afdeling Endocrinologie en Metabolisme van het Academisch Medisch Centrum (AMC) waarin klinisch en pre-klinische onderzoekers nauw samenwerken.

 

 

Publicaties


Geen publicaties gevonden
Alle publicaties

Nieuws


Geen nieuws gevonden
Bekijk al het nieuws

Vacatures


Geen vacatures beschikbaar
Bekijk alle vacatures

Contact