Verhaagen Groep
Onderzoek naar zenuwschade en herstel met als doel bij te dragen aan een behandeling voor patiënten met hersen, ruggenmerg of perifere zenuw laesies
Wereldwijd hebben vier miljoen mensen een dwarslaesie: een forse beschadiging van het ruggenmerg waardoor de hersenen er niet meer in slagen de spieren aan te sturen. Een dwarslaesie ontstaat vaak door een ongeval, maar bijvoorbeeld ook doordat een armpje van een ongeboren baby tijdens de bevalling klem zat in het geboortekanaal. Een chirurg kan deze mensen opereren, maar dit leidt vaak maar tot gedeeltelijk herstel. Een nieuwe gentherapie kan op termijn waarschijnlijk wel een oplossing bieden.
Het laboratorium voor Neuro-regeneratie onderzoekt zenuwweefselschade en -herstel. Bij een dwarslaesie kunnen de hersenen geen boodschappen meer sturen naar de spieren, omdat de zenuwvezels tegengehouden worden door het littekenweefsel dat in het ruggenmerg is ontstaan. Wij willen dit littekenweefsel doordringbaar maken voor zenuwvezels, zodat ze erdoorheen kunnen groeien naar de spieren aan de “overkant”. Dan kunnen de hersenen weer met spieren communiceren.
Meer weten over dit onderzoek en gentherapie? Luister dan deze aflevering van de Master the Mind podcast: