
Pieter Roelfsema deed zijn artsexamen in Groningen in 1991 en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam in 1995. In 2002 kwam hij in dienst van het Nederlands Herseninstituut (KNAW) en is sinds 2007 is hij algemeen directeur van dit instituut. Hij werd in 2005 benoemd als hoogleraar bij de Vrije Universiteit in Amsterdam en in 2012 ook als hoogleraar bij het AMC in Amsterdam. Hij ontving belangrijke subsidies waaronder een NWO-VICI (2008) en de ERC-Advanced subsidie (2014).
Roelfsema bestudeert visuele waarneming, leren en geheugen in het visuele system in mens, proefdier en kunstmatige neurale netwerken. Hij onderzoekt hoe zenuwcellen in verschillende hersengebieden met elkaar samenwerken in taken waarbij we moeten nadenken over wat we zien. Roelfsema wil weten hoe cellen in hersengebieden samenwerken en hoe zij zich vormen tijdens het leren van een nieuwe taak.
Een belangrijk doel van zijn lab is de ontwikkeling van een visuele prothese waarmee mensen die blind zijn geworden een eenvoudige vorm van zien kunnen terugkrijgen. Roelfsema coördineert NeuroTech-NL, en twee grotere NWO-subsidies op het gebied van neurotechnologie: NESTOR en INTENSE.
Nevenfuncties
- Bijzonder hoogleraar Vrije Universiteit, Amsterdam
- Bijzonder hoogleraar Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
- Institute de la Vision, Parijs
- Lid Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) (op persoonlijke titel)
- Penningmeester Stichting Vrienden van het Herseninstituut