Menu

Huitinga Groep

Posterprijs voor Nina Fransen

Nina Fransen heeft tijdens het Internationale Congres voor Neuropathologie in Tokyo een posterprijs gewonnen. Zij kreeg deze prijs voor haar poster ‘MS lesion characteristics in Netherlands Brain Bank autopsy cohort: clinical and genetic correlates’.

Poster prize nina fransen

Fransen deed onderzoek naar de klinische en genetische samenhang van de kenmerken van MS-laesies van een grote groep hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank. De resultaten van haar onderzoek tonen aan de activiteit van de MS-laesies aanzienlijk is in progressieve MS en samenhangt met de klinische ernst van de ziekte.

Deze ontdekking kan bijdragen aan het ontwikkelen van een gepersonaliseerde therapeutische behandeling van MS.

Delen

Huitinga Groep

De onderzoeksgroep ‘Neuroimmunologie’ onderzoekt de afweer in de hersenen. Daarbij is de focus vooral gericht op multiple sclerose (MS). Bij MS ontstaan ontstekingen die leiden tot afbraak van de isolerende schede, de myeline, rond zenuwuitlopers in de hersenen. Hierdoor geleiden zenuwcellen elektrische prikkels slechter en kunnen mensen met MS neurologische problemen krijgen zoals verlammingen, problemen met praten, zien en denken.

ms lesions

Het team onderzoekt multiple sclerose (MS) in hersenweefsel van hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS). Daarbij onderzoeken ze hoe MS ontstekingen verschillen tussen MS patiënten en hoe deze verschillen samenhangen met geslachtsverschillen, verschil in ziektebeloop, hormonen en erfelijke eigenschappen. Het doel is prognoses bij te verbeteren en meer gerichte therapieën te ontwikkelen.

Daarnaast richt de groep zich op de rol van microgliacellen in het ontstaan van MS ontstekingen. Het doel daarbij is om therapieën te ontwikkelen om het ontstaan van MS ontstekingen te voorkomen en de ziekte te stoppen.

 

Lees meer