Menu

Huitinga Groep

Verschillen tussen de microglia van witte- en grijze hersenstofgebieden in Multiple Sclerose

Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut hebben verschillen aangetoond tussen de microglia van witte- en grijze hersenstofgebieden in de hersenen van patiënten met multiple sclerose (MS). De bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Communications.

MS wordt gekenmerkt door ontstekingen die leiden tot beschadiging van myeline, de isolerende laag rond zenuwuitlopers in de hersenen. Het is bekend dat de lokale afweercellen en afvalverwerkers in de hersenen, ook wel microglia genoemd, de myeline opnemen in MS, maar de exacte rol van deze afweercellen is nog onbekend. Om het proces beter te begrijpen heeft de onderzoeksgroep van Inge Huitinga deze cellen onderzocht in normaal ogende hersenstof van MS-patiënten. Het onderzoek werd uitgevoerd in hersenmateriaal afkomstig van donoren die hun hersenen na overlijden aan de Nederlandse Hersenbank hebben gedoneerd.

De onderzoekers ontdekten dat microglia in normaal ogende hersenstof de eerste tekenen van MS al vertoonden, terwijl er nog geen sprake was van de normale immunologische reactie. Daarnaast bleek er een duidelijk verschil te zijn tussen microglia uit witte- en grijze hersenstofgebieden, wat erop wijst dat microglia uit deze hersenstofgebieden verschillende rollen kunnen spelen in het ontstaan van MS-ontstekingen.

De bevindingen tonen aan dat microglia een belangrijk doelwit vormen voor het vinden van een behandeling voor MS.

Delen

Huitinga Groep

De onderzoeksgroep ‘Neuroimmunologie’ onderzoekt de afweer in de hersenen. Daarbij is de focus vooral gericht op multiple sclerose (MS). Bij MS ontstaan ontstekingen die leiden tot afbraak van de isolerende schede, de myeline, rond zenuwuitlopers in de hersenen. Hierdoor geleiden zenuwcellen elektrische prikkels slechter en kunnen mensen met MS neurologische problemen krijgen zoals verlammingen, problemen met praten, zien en denken.

ms lesions

Het team onderzoekt multiple sclerose (MS) in hersenweefsel van hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS). Daarbij onderzoeken ze hoe MS ontstekingen verschillen tussen MS patiënten en hoe deze verschillen samenhangen met geslachtsverschillen, verschil in ziektebeloop, hormonen en erfelijke eigenschappen. Het doel is prognoses bij te verbeteren en meer gerichte therapieën te ontwikkelen.

Daarnaast richt de groep zich op de rol van microgliacellen in het ontstaan van MS ontstekingen. Het doel daarbij is om therapieën te ontwikkelen om het ontstaan van MS ontstekingen te voorkomen en de ziekte te stoppen.

 

Lees meer