Menu

Doneren voor de visuele prothese

Hallo, ik ben Ciham Fennich

 

Ciham Fennich wil geld ophalen voor een visuele prothese

Ik ben 40 jaar en woon in Ermelo. Vanaf mijn geboorte heb ik een visuele beperking, maar sinds mijn vijfde ben ik volledig blind door netvliesloslatingen.

Via internet las ik over het onderzoek naar een visuele prothese van de groep van prof. Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut.

Onderzoek naar de visuele prothese vind ik geweldig. Het idee is dat de prothese blinde mensen weer voor een paar procent het zicht teruggeeft. Ook ik zou dit heel graag weer willen, een paar procent zicht zou voor mij heel veel uitmaken. Dan zou ik bijvoorbeeld buiten kunnen lopen zonder begeleiding, dan heb ik vrijheid en ben ik onafhankelijk. Of dan zou ik de beelden van televisie kunnen zien bewegen of globaal mijn omgeving zien.

Om de visuele prothese aan te sluiten op het brein wordt er gebruik gemaakt van een kleine computerchip. Om een chip te maken van het allerbeste en nieuwste materiaal is geld nodig. Door het nieuwste materiaal te gebruiken willen de onderzoekers ervoor zorgen dat de hersenchip zo lang mogelijk veilig en optimaal is voor de gebruiker. En daar is mijn actie voor.

Dus steun mijn actie en help mee.

Maak uw donatie over naar:

Stichting Vrienden van het Herseninstituut
Rekeningnummer NL76 INGB 0002 1673 78
Onder vermelding van “Actie visuele prothese”

Of doneer direct via mijn donatie pagina

Bij kleine donaties tot €100 krijgt u een persoonlijk bedankje van mij.

Bij een donatie van €100 krijgt u een boek over de eerste directeur van het Nederlands Herseninstituut, gesigneerd door de huidige directeur prof. Roelfsema.

Bij een donatie van €200 krijgt u het boek De weg naar tiramisu van Ciham Fennich, met een persoonlijke boodschap van Ciham.

Bij een donatie van €500 krijgt u een gedicht van Ciham uitgeprint en ingelijst kado.

Bij hogere donaties vanaf €1500 krijgt u een meet en greet met de onderzoekers van het Herseninstituut of een op maat gemaakt mini-college over de ontwikkelingen van de visuele prothese en hersenchips.

Voor vragen neem contact op met [email protected]

Reactie Prof. Pieter Roelfsema:

onderzoeksleider Visie en Cognitie groep

“Ons doel is om blinden een simpele vorm van zien terug te geven. Daarom ontwikkelen we een hulpstuk voor de hersenen waardoor het mogelijk is om een camera aan te sluiten op het deel van de hersenen dat zich bezig houdt met zien. Dit noemen wij de visuele prothese.

Ons onderzoek wil een oplossing bieden voor patiënten zoals Ciham wiens ogen niet meer werken. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een hersenchip. Dit is een computerchip die via een operatie in de hersenen wordt geplaatst. Daarna draagt de patiënt een bril met daarin een camera. Die bril stuurt informatie naar de chip. Via deze chip gaan er minuscule draadjes de hersenen in, die de hersencellen met kleine elektrische stroompjes aanzetten. Daarmee kan de patiënt wiens ogen niet meer werken toch weer wat zien.

Ik vind het geweldig dat Ciham geld ophaalt. Het is een enorme steun in de rug voor ons onderzoek want het laat zien dat blinde mensen actief willen helpen om een dergelijke prothese tot stand te brengen.

Met een donatie draagt u bij aan een verbetering in de verbinding tussen de hersenchip en de hersenen. We willen toewerken naar een veilige, langdurig werkende hersenchip die blinde personen meer zelfstandigheid en een hogere kwaliteit van leven geeft.”

 

Beeldmateriaal Laura Visser fotografie