Menu

Scherpe ogen voor onderzoek

In oktober 2020 startte Ciham Fennich een fondsenwervende actie voor het onderzoek naar de visuele prothese van de onderzoeksgroep van prof. Pieter Roelfsema. In totaal heeft Ciham met haar actie € 1.534, – opgehaald.

 

Ciham Fennich overhandigd geld aan Pieter Roelfsema
Ciham Fennich overhandigt donaties aan Pieter Roelfsema

Naast dit mooie resultaat hebben we heel veel aandacht gekregen op radio, tv en social media voor ons onderzoek naar de visuele prothese.Het opgehaalde geld is door de onderzoekers ingezet om de volgende stap in de ontwikkeling van deze prothese te kunnen zetten. Voor de uiteindelijke stap naar een veilige en bruikbare prothese in mensen is het belangrijk dat de elektrodes die in het brein worden geïmplanteerd dunner en flexibeler zijn.

 

Dr. Li aan het werk met de microscoop.

Onderzoeker Dr. Bingshuo Li vertelt hierover: “de nieuwe elektrodes die we gebruiken zijn net zo dun als een haar! We willen dat de elektrodes zo dun mogelijk zijn om te voorkomen dat het lichaam de elektrodes opmerkt. Op deze manier beperken we een afweerreactie tegen deze lichaamsvreemde stof. Daarnaast is het belangrijk dat de elektrodes flexibel zijn zodat ze rustig meebewegen met onze bewegingen van het hoofd. Onze schedel beweegt niet en is hard, maar onze hersenen bewegen minimaal door bijvoorbeeld onze bloeddruk. Om dit te bereiken ontwikkelen we een brein chip met ultra-dunne en ultra-flexibele elektrodes. En dit is mogelijk gemaakt met de digitale microscoop die we met het geld van Ciham hebben aangeschaft. Dit heeft ons onderzoek erg versneld. Zo kunnen we de ultra-dunne en ultra-flexibele elektrodes goed zien. De microscopen die we al hebben op het Herseninstituut waren niet geschikt.

Dank je wel en donateurs ook bedankt. Jullie hebben ons een paar scherpe ogen geschonken voor ons onderzoek!