Menu

Ard Schenk

Ard Schenk, 76 jaar, ambassadeur van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut, drievoudig olympisch schaatskampioen en achttien wereldrecords schaatsen op zijn naam, fysiotherapeut, tegenwoordig motivational speaker.

Portretfoto Ard Schenk

“Mijn interesse voor hersenonderzoek komt door het contact dat ik had met Erik Scherder in Roermond. We waren daar voor een lezing over gezond ouder worden. Nadien zaten we nog even na te praten en we concludeerden dat het net was of we iets afgesproken hadden over onze lezing, zo aanvullend aan elkaar waren onze voordrachten. Mijn eerste interesse voor het brein is daar gewekt. Nu treed ik regelmatig op met Erik, maar ook met Dick Swaab voor onze theatertour “Het Fitte Brein”. Hersenen moet je gebruiken, door sporten, beweging, of met een denksport zoals schaken. Daarom steek ik daar tijd en energie in. Ik ben ambassadeur van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut omdat ik hersenonderzoek belangrijk vind.

“In 1998 kreeg ik een tia, een licht herseninfarct. Ik had weinig balans en zag alles dubbel. Na het herseninfarct zei de neuroloog dat er nog een klein aantal cellen actief was. Dit gaf mij hoop. Na een paar weken heb ik weer kleine stappen gezet om te gaan bewegen. Mijn instelling was “Wat kan er nog wel?”. In mijn brein was een verkeersinfarct ontstaan. De A7 was afgesloten, maar er waren nog kleine polderweggetjes open. Die kleine weggetje heb ik gebruikt om het afgesloten gedeelte van mijn hersenen te stimuleren. En dat is wat ik heb gedaan. Ik ben op de fiets gestapt, ondanks de beperkingen die ik had en volgde het wiel van mijn kameraad die voor me reed. Mijn focus lag op het fietswiel voor me, al zag ik alles dubbel.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik na zes weken weer een scherpe horizon zag en mijn balans weer terug was. Door mijn tia weet ik nu dat het brein zo belangrijk is om goed en gelukkig te kunnen functioneren. ”

“Mijn credo is: gebruik je lichaam waar het voor gemaakt is: bewegen en actief blijven. Tot je 35ste werkt het allemaal. Het gaat vanzelf en je denkt daar niet bij na. Totdat je 45 of 50 jaar wordt. Een ander mechanisme neemt het over en men wordt wat slapper en inactiever.

“Wetenschappelijk onderzoek naar het brein van prof. Dick Swaab, wijst uit dat je je hersenen moet blijven gebruiken. Use it or loose it onderschrijf ik van harte. Dit zie ik vooral bij ouderen. Je moet het vuurtje aan de kook houden.”

Word ook hersenvriend. Help mee en doneer. Voor slechts €25 per jaar kunt u hersenvriend worden!

Steun hersenonderzoek

Meer over Ard Schenk leest u hier.