Periodiek schenken
Hans, de broer van mevrouw de Vries (79) kreeg de ziekte van Alzheimer. Hij werd opgenomen in een verpleeghuis. Daar begon een verpleeghuisarts tegen haar over de Nederlandse Hersenbank.
“Ik had er al een keer eerder over gehoord. In een radio-uitzending waar Dick Swaab vol vuur vertelde over zijn werk voor de Hersenbank. Toen de arts erover begon, hebben mijn

moeder en ik besloten het brein van Hans na zijn dood te doneren aan de Hersenbank en in de toekomst ook onze hersens beschikbaar te stellen voor onderzoek.”
Opgroeien tijdens de oorlogsjaren
“Ik had altijd al vragen over de geestelijke gezondheid van Hans. Toen hij een maand oud was, vond er een groot bombardement plaats in Amsterdam-Noord in 1943. Ik denk dat dit invloed heeft gehad op zijn gezondheid. Hans was altijd moeilijk en druk en ging in de zomer naar een vakantiekolonie in Bergen, de bleekneusjes. Later ging hij ook twee keer naar een internaat om rust in het gezin te krijgen.”
Rolling Stones
“Mijn broer is inmiddels overleden. Toen hij leefde kreeg hij de diagnose ziekte van Alzheimer. Zijn hersenen zijn naar de Hersenbank gegaan. Met een begeleidend schrijven van mij, zodat hij daar ‘niet alleen aankwam’. Uit het rapport van de patholoog die naar zijn hersenen heeft gekeken bleek hij ook het beginstadium van de ziekte van Parkinson te hebben. Het was voor mij de bevestiging dat het goed was zo. Mijn broer was ernstig ziek, dit bleek ook uit de gegevens van de Hersenbank. Hij is maar 65 jaar geworden.
Ik heb de Rolling Stones collectie van Hans verkocht en het geld daarvan geschonken aan de Hersenbank. Ook de hersens van mijn moeder zijn naar de Hersenbank gegaan na haar overlijden op 99-jarige leeftijd.”
Bladgoud van de directeur
“Nog een heel grappig toeval. Jaren geleden heb ik vrijwillig onderdak verleend aan Roemeense dansers die in mijn woonplaats optraden. De dansers moesten voor een Roemeense hersenwetenschapper bladgoud ophalen in Nederland. Ik heb het bladgoud voor ze opgehaald, ergens in het Gooi. Dat bleek de vroegere directeur van het Herseninstituut te zijn, Hans Ariëns Kappers. Het bladgoud hebben mijn man en ik naar Roemenië gebracht en als dank kregen we twee schilderijen, mét bladgoud. Ze hangen nog steeds op mijn slaapkamer.”
Noodzaak van hersenonderzoek
Als je vaak in een verpleeghuis komt zoals ik, groeit het besef wat hersenaandoeningen aanrichten. Er moet heel veel onderzoek gedaan worden en je realiseert je ook dat daar veel geld voor nodig is. Daarom heb ik besloten om donateur te worden van de Hersenbank. Omdat ik een periodieke machtiging heb ingevuld ontvang ik ook een belastingvoordeel. Gunstig voor de Nederlandse Hersenbank en gunstig voor mij.
Wilt u ook met belastingvoordeel hersenonderzoek of de Hersenbank steunen? Dat kan, uw donatie is van harte welkom.
De oprichting van de Hersenbank door Dick Swaab
De Hersenbank is in 1985 opgericht door arts en hersenonderzoeker Dick Swaab. Met als doel de oorzaken en oplossingen vinden voor hersenziekten. Proefdieronderzoek en MRI-scans zijn namelijk heel nuttig, maar geven geen antwoord op de vraag hoe hersenziekten bij mensen ontstaan en zich ontwikkelen. Daarvoor is onderzoek nodig op menselijk hersenweefsel. En dat is precies wat de Nederlandse Hersenbank doet: het onderzoeken van hersenen van overleden personen die hun hersenen hebben gedoneerd aan de Hersenbank.
Het is belangrijk om te beseffen dat je je hersenen niet automatisch aan de wetenschap beschikbaar stelt als je een donorcodicil hebt. Dit moet je apart aangeven bij de Nederlandse Hersenbank.