Menu

Onderzoek naar slecht zien

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut steunt wetenschappelijk onderzoek. De stichting financiert meerdere projecten op het Nederlands Herseninstituut. Vanuit het Fonds van Hessen-Israels is het onderzoek naar slecht zien gefinanciert.

Dr. Jorrit Montijn, onderzoeker in de groep van Dr. Alexander Heimel

Ik heb mijn promotieonderzoek naar visuele perceptie aan de universiteit van Amsterdam in 2016 afgerond en ben daarna vertrokken naar Zwitserland om als post-doc onderzoek te doen aan de universiteit van Genève. In 2018 kregen Dr. Alexander Heimel en ik geld van het fonds van Hessen-Israels waarmee ik terugkeerde naar Nederland om onderzoek te doen naar slechtziendheid bij albino’s. Visuele perceptie (“zien”) is namelijk bedrieglijk ingewikkeld.

Wij maken bijvoorbeeld in ons dagelijks leven constant oogbewegingen, maar toch lijkt de wereld niet de hele tijd te bewegen. Dit komt door een uitgekiende informatie-uitwisseling tussen verschillende hersengebieden en de oogspieren. Het proces dat ervoor zorgt dat wij de wereld stabiel zien, is echter verstoord in albino’s. De oogbewegingen die zij maken kloppen net niet, waardoor albino’s vaak slechtziend zijn, zelfs als hun ogen nog prima werken. Wat precies de reden is dat dit niet goed gaat, is echter nog niet bekend. Het onderzoek dat wij nu daarnaar kunnen uitvoeren, is daarom een eerste stap op weg naar het ontwikkelen van een behandeling om slechtziendheid bij albino’s te genezen.

Steun hersenonderzoek