Menu

Winnaars Brain Award 2021 bekend gemaakt

Op vrijdag 10 december vond de jaarlijkse Brain Award ceremonie plaats. Dit jaar zijn er meerdere postdocs van het Herseninstituut in de prijzen gevallen in de categorieën ‘Uitmuntende Samenwerking’ en ‘Wetenschappelijke Uitmuntendheid’. Naast de prijzen waren er ook twee eervolle vermeldingen voor de runner ups in de categorie ‘Wetenschappelijke Uitmuntendheid’.

Brain Award VOOR WETENSCHAPPELIJKE UITMUNTENDHEID

Postdoc onderzoeker Xing Chen ontvangt de Brain Award voor wetenschappelijke uitmuntendheid voor haar publicatie ‘Shape perception via a high-channel-count neuroprosthesis in monkey visual cortex‘ in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De jury schreef dat “de impact van dit werk veelomvattend is, zowel vanuit technologisch perspectief gezien de samenwerking met een gevestigde commerciële ontwikkelaar van elektrofysiologische apparatuur, maar belangrijker nog vanuit het perspectief van het leveren van het eerste bewijs van het kunstmatig herstellen van het gezichtsvermogen. Het artikel legt de basis voor toekomstige implantaten die kunnen worden toegepast bij slechtzienden”.

De Silver Award voor wetenschappelijke uitmuntendheid gaat naar Mehran Ahmadlou, voor zijn artikel ‘A cell type-specific cortico-subcortical brain circuit for investigatory and novelty-seeking behavior‘ in Science.

Volgens de jury is het artikel “uitstekend, omdat het een nieuw hersencircuit beschrijft dat betrokken is bij nieuwsgierigheid. De auteurs ontwikkelen nieuwe analytische tools om diep van oppervlakkig objectonderzoek te onderscheiden en passen een batterij van celspecifieke optogenetische en chemogenetische manipulaties toe om specifieke circuitcomponenten te onderzoeken die bijdragen aan deze gedragingen”.

De Bronze Award voor wetenschappelijke uitmuntendheid is toegekend aan Paloma Maldonado, voor haar paper ‘Oxytocin Shapes Spontaneous Activity Patterns in the Developing Visual Cortex by Activating Somatostatin Interneurons‘ in Current Biology.

“Dit is een interessante studie die nieuwe inzichten verschaft in de rol van de neuromodulator oxytocine in het reguleren van spontane activiteitspatronen tijdens de vroege hersenontwikkeling bij muizen. De effecten van oxytocine op spontane activiteit waren tot nu toe onbekend”, aldus de jury.

BRAIN AWARD VOOR UITMUNTENDE SAMENWERKING

De Brain Award voor uitmuntende samenwerking 2021 is toegekend aan Joris Vangeneugden voor het artikel ‘Activity in Lateral Visual Areas Contributes to Surround Suppression in Awake Mouse V1‘ in Current Biology. Dit was een gezamenlijke studie van de onderzoeksgroepen van Christiaan Levelt, Pieter Roelfsema en Alexander Heimel.

De jury schreef dat “het hier gepresenteerde werk een uitstekend voorbeeld is van wat onderzoek in samenwerking tot stand kan brengen. Met name de wegen die het opent voor toekomstige samenwerking tussen de groepen ziet er zeer spannend uit. Joris Vangeneugden verdient alle lof voor het leiden van dit werk en het samenbrengen van de input van meerdere onderzoeksgroepen tot een belangrijke en coherente wetenschappelijke bijdrage”.

BRAIN AWARD

Sinds 2015 reikt het instituut jaarlijks de Brain Awards uit. Deze prijs is voor promovendi of postdocs die uitblinken in hun onderzoek. De Awards zijn in het leven geroepen om de schijnwerper te richten op onze onderzoekers als waardering voor hun harde werk en bijzondere toewijding. Er zijn prijzen te winnen in drie categorieën: ‘uitmuntende samenwerking’, ‘wetenschappelijke uitmuntendheid’ en ‘methodologische uitmuntendheid’. Alle winnaars nemen een beeldje en een geldprijs in ontvangst.