Menu

Winnaars Brain Awards bekend

Op vrijdag 13 december vond de jaarlijkse Brain Award ceremonie plaats. Dit jaar zijn er meerdere postdoctorale onderzoekers van het Herseninstituut in de prijzen gevallen in de categorieën Uitmuntende Samenwerking en Wetenschappelijke Uitmuntendheid.

Brain Award voor uitmuntende samenwerking

De brain award voor uitmuntende samenwerking is toegekend aan Beerend Winkelman, Marcus Howlett en Maj-Britt Hölzel voor hun artikel “Nystagmus in patients with congenital stationary night blindness (CSNB) originates from synchronously firing retinal ganglion cells” dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology. Het is een samenwerkingsverband tussen de groepen van Chris de Zeeuw en Maarten Kamermans.

De jury schreef over het artikel dat “het een zeer interessant artikel is dat duidelijk laat zien hoe deze wetenschappers de barrières van een enkel laboratorium overschrijden om een interessante onderzoeksvraag te onderzoeken en te beantwoorden”.

“Het werk is het resultaat van intense internationale samenwerking tussen expertise in fundamenteel onderzoek en de kliniek. […] het had niet kunnen plaatsvinden zonder het doorzettingsvermogen, de interactie tussen de auteurs van verschillende instituten en de oprechte interesse in het proberen begrijpen van de biologie.”

Brain Award voor Wetenschappelijke Uitmuntendheid

De postdocs Maria Carrillo en Yingying Han van het Social Brain Lab voor hun publicatie “Emotional Mirror Neurons in the Rat’s Anterior Cingulate Cortex” in Current Biology.

De “wetenschappelijke uitdagingen om de centrale vraag aan te pakken” waren de reden waarom één van de juryleden deze publicatie selecteerde. Volgens de jury omvatte het onderzoek “technisch uitdagende experimenten”. en werden de “resultaten en de boodschap duidelijk gepresenteerd”. Daarnaast vond de jury dat “door onderzoek op cellulair niveau te verbinden met emotioneel gedrag het onderzoek een breed publiek aanspreekt”.

 

Brain Award

Sinds 2015 reikt het instituut jaarlijks de Brain Awards uit. Deze prijs is voor promovendi of postdocs die uitblinken in hun onderzoek. De Awards zijn in het leven geroepen om de schijnwerper te richten op onze onderzoekers als waardering voor hun harde werk en bijzondere toewijding. Er zijn prijzen te winnen in drie categorieën: ‘uitmuntende samenwerking’, ‘wetenschappelijke uitmuntendheid’ en ‘methodologische uitmuntendheid’. Alle winnaars nemen een beeldje en een geldprijs in ontvangst.

Delen